link
facebook login BAYADERKA : BUŁKI JOGURTOWE Z PESTKAMI DYNI

wtorek, 17 maja 2011

BUŁKI JOGURTOWE Z PESTKAMI DYNI

Bułki na zakwasie żytnim ośmiodniowym. Chociaż niezupełnie. Bo na dwu łyżkach zakwasu połączonego z maślanką i szczyptą świeżych drożdży. Taki starter zostawiłąm w ciepłym miejscu na prawie 15 h. Po czym połączyłam z mąką, drożdżami, solą, olejem, odrobiną cukru i pestkami dyni. Naturalnie bułki wyrastały dwa razy. A ponieważ było ciepło, wyrosły dość szybko i  zjedliśmy je ze smakiem na wczesny lunch. Polecam je serwować z prostymi dodatkami. Nam najbardziej smakowały z masłem i dżemem malinowo-jabłkowym, o którym pisałam wcześniej. Bułeczki, jak to z drożdżowymi wypiekami zazwyczaj bywa, najlepsze są w dniu pieczenia.


Składniki na około 10 sztuk:

starter 12-17 h wcześniej:

- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 g świeżych drożdży
- ok. 100 g mąki typ 450
- 2, 5 łyżki zakwasu żytniego

Łączymy składniki wymienione tak aby miały konsystencję jogurtu naturalnego. Nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy na minimum 12 h w ciepłym nieprzewiewnym miejscu.

Na ciasto właściwe:

- łyżeczka świeżych drożdży
- 150 ml mleka o temperaturze 23 stopni Celsjusza
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g mąki  typ 450
- 50 g mąki pszennej
- pestki dyni, ok. 150 g
- jajko
- olej

Wykonanie:

1. Dzień wcześniej przygotowujemy starter tj wyżej. W dniu pieczenia przygotowujemy rozczyn, patrz: składniki na ciasto właściwe. Drożdże kruszymy do letniego mleka i łączymy z 50 g mąki typ 450 i 100 g zwykłej. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 10-15 minut do spienienia.

2. Łączymy resztę mąki z solą, cukrem i starterem, 2/3 pestek wsypujemy do reszty składników. Do tego dodajemy rozczyn. I wyrabiamy ciasto okolo 2-3 minut. Po czym odstawiamy pod przykryciem do drugiego wyrastania na około 45- 50 minut.

3. Wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną lekko mąką. Natłuszczamy dłonie olejem i formujemy bułeczki. Wykładamy je na formę wyścieloną papierem do pieczenia. I każdą z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie posypujemy pestkami dyni.

4. Bułeczki nakrywamy luźno naoliwioną lekko folią spożywczą. Powinny się nieco napuszyć. To trwa zwykle około 10-15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. I pieczemy około 15 minut aż nabiorą lekko brązowego koloru.

5 komentarzy:

  1. Bayaderko, fantastyczne zdjęcia. I świetny pomysł na zakwas z jogurtem. Bułeczki stoją już u mnie w kolejce pt.: "konieczne do zrobienia" ;-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos niesamowitego, przepiekne zdjecia i ten klimat :) pozdrawiam, przyjde jeszcze po buleczki na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, dziękuję i pozdrawiam!

    Katie, dziękuję za komentarz i zapewniam że niebawem pojawią się na blogu kolejne bułeczki. W końcu coś jeść trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ u Ciebie pięknie. Zdjęcia są przecudne! Wyroby pewnie równie smaczne. Pozdrawiam!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na zdjęciu bluzka za chwilkę będzie od dżemu! :D
    Narobiłaś mi ochoty na domowe bułki. Dużo domowych bułek!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers