piątek, 11 stycznia 2013

Babka piernikowa na guinnessie/ Gingerbread and guinness bundt cake




Babka piernikowa pieczona z dodatkiem melasy, piwa guinness, cynamonu, przyprawy korzennej i dekorowana domowym karmelem. Wilgotna, intensywna i aromatyczna, z akcentem czekoladowym. Pyszna.


Babka piernikowa na guinnessie
przepis pochodzi z BBC Good Food

skladniki na forme z kominem o pojemnosci okolo 2l

200 g maki pszennej *
lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
100 ml syropu zlocistego
100 ml piwa guinness
175 g czekolady, min. 70 % kakao **
80 g melasy
140 g ciemnego cukru muscovado
3 jajka
niewielka szczypta soli
2 lyzki swiezego startego imbiru
150 g masla
2 1/2 lyzki przyprawy do piernika
1/2 lyzeczki przyprawy korzennej
szczypta imbiru
lyzeczka cynamonu


Do wiekszego garnka wkladamy polamana w kosteczke czekolade, melase, cukier muscovado, maslo, syrop. Garnek umieszczamy nad srednim plomieniem i skladniki podgrzewamy, mieszajac od czasu do czasu. Skladniki powinny sie rozpuscic po kilku minutach ale nie gotowac. W tym momencie wlewamy piwo, dodajemy swiezy imbir, mieszamy. Dodajemy sode, mieszamy i odstawiamy garnek do lekkiego wystudzenia.
Make przesiewamy z proszkiem i przyprawami. Odstawiamy.
Jajka wbijamy do misy, laczymy z malenka szczypta soli i ubijamy do puszystosci, okolo 5 minut. Dobrze ubite jajka zwieksza swa objetosc i beda mialy jasny kolor. Do masy jajecznej wsypujemy make polaczona z przyprawami i proszkiem i wlewamy powoli lekko przestudzona mase z garnka. Mieszamy skladniki lopatka do polaczenia.
Forme z kominem natluszczamy maslem, lekko wysypujemy maka. Do formy wlewamy mase. Pieczemy ciasto w temperaturze 140 stopni przez okolo godzine, do tzw. ''suchego patyczka''.
Ciasto po upieczeniu studzimy w formie przez okolo 10 minut, po czym delikatnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Mozna je podawac z cukrem pudrem ale najlepiej smakuje z karmelem.
Domowy karmel przygotowujemy w nastepujacy sposob: 4 lyzki cukru wrzucamy na patelnie, ktora umieszczamy nad srednim plomieniem, dodajemy od razu 3 lyzki goracej wody i szybko mieszamy. Cukier karmelizuje sie bardzo szybko dlatego bedzie trzeba obserwowac jak zmienia kolor. Jak tylko zacznie sie lekko brazowic, mieszamy lyzka i dodajemy smietanke, okolo 150 ml, powoli, wolnym strumieniem. Mieszamy az powstanie gladka masa, ktora zacznie gestniec i zmieniac kolor na ciemniejszy. Jak tylko karmel nabierze bursztynowego koloru, zestawiamy go z plomienia, mieszamy sprawnie, przelewamy do chlodnego, zaroodpornego najlepiej stalowego naczynia. Karmel bedzie gestnial w miare obnizania swej temperatury.
Babke polewamy karmelem.

* dodalam 240 g
** dodalam mlecznej czekolady i 35 g kakao holenderskiego

17 komentarzy:

  1. wspaniale polaczenie no i myslimy podobnie , bo ja wlasnie upieklam guiness chocolate cake ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak strasznie apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malasę już mam, ale tym razem problem mógłby być z piwem ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienicie wygląda, i jeszcze ten sos;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bajkowe połączenie... piękna i smakowita!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękna, z tym karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękna, muszę sobie nareszcie tę melasę sprezentować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale babka! Piękna! Jestem na diecie, więc mogę bez wyrzutów sumienia i do woli napawać się Twoimi pięknymi zdjęciami. Aż lepiej się czuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowitości. A do niej yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepiękna! Piernikowa, aromatyczna, miękka ,cudowna!
    A zdjecia wspaniałe.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciężkie, zimowe ciacho. Ciekawa jestem smaku, który nadał jej guinness :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam, bardzo dobre!

    http://www.ninawkuchni.pl/2014/12/ciasto-piernikowe-na-guinnessie.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.